Miscellaneous_opinions, blogs, forums

 

What Finns say about ENVELOPED letters.

3,6 mln. ENVELOPED letters/year "sorted" into garbage.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/218630-itellan-esikasittelykone-rouskii-yha-kirjeita 

Itellan esikäsittelykone rouskii yhä kirjeitä

Itella_sorting_trashes_letters.jpg

 

Palanen kirjekuorta on ainoa mitä jäi jäljelle naisen saamasta postilähetyksestä. Itellan mukaan tapaus on erittäin harvinainen.

PAIKALLISET

18.1.2013 12:37Kommentoi

Kirjepostia hajoaa edelleen silpuksi postin lajittelukeskuksessa Ilmalassa, jonne hankittiin uusia esikäsittelykoneita vuosina 2009–2010. Asiasta kertoo Länsiväylälle postin entinen työntekijä, joka on ollut yhteydessä yhä talossa olevaan kollegaansa.

Yksi jumiutunut kirje voi aiheuttaa useamman kirjeen suman.”

Tavallinen 1. ja 2. luokan posti kulkee esikäsittelykoneen läpi, mutta työntekijän mukaan edelleen liian kovalla vauhdilla. Vuonna 2010 kirjeitä rikkoutui jopa 1400–1500 kiloa kuukaudessa, koska kone toimi liian kovalla vauhdilla.

– Nykyinen määrä lienee säätöjen korjaamisen ansiosta hieman pienentynyt, mutta on edelleen melkoinen, arvioi lajittelukeskuksessa työskennellyt mies.

Lisäksi koneen tärinä avaa kirjeet. Myös kuorten sisällä olevat painavat esineet, kuten cd-levyt ja avaimet aiheuttavat ongelmia. Paperit leviävät pitkin hihnoja.

– Kirjeiden sisältöä on hankala kasata silpun ja sotkun keskeltä, mies kertoo.

Vahingoittuneita lähetyksiä paikkaillaan lajittelukeskuksessa ja niiden mukana lähetetään vastaanottajalle viesti.

Nainen sai tällaisen pahoitteluviestin tammikuun alkupuolella. Mukana oli alkuperäisestä kirjeestä jäljellä oleva kuoren palanen. Itellan kirjeessä pyydettiin olemaan yhteydessä, mikäli huomaa lähetyksestä kadonneen jotain.

– Mutta miten voi tietää, mitä puuttuu, jos ei tiedä mitä kuoressa olisi ollut. Lähettäjänkään tietoja ei aina ole, ihmettelee viestin vastaanottanut nainen.

Se tarkoittaa päivätasolla muutamaa tuhatta kirjettä.”

Palvelutuotannon kehityspäällikkö Reijo Mononen Itellasta vakuuttaa, että kirjeiden silppuuntuminen on lähes loppunut. Postin vahingoittumista tapahtuu ”silloin tällöin”.

– Se tarkoittaa päivätasolla muutamaa tuhatta kirjettä. Itella käsittelee vuosittain noin 800 miljoonaa 1. ja 2. luokan kirjettä, joista puolet kulkee Ilmalan lajittelukeskuksen kautta.

Miksi kirjeitä repeytyy?

– Joskus lajittelukoneen hihnalla on joukossa kirjeitä, joiden sisällä on tietokoneen muistitikku tai avain. Kirje saattaa jämähtää kiinni rullien väliin. Yksi jumiutunut kirje voi aiheuttaa useamman kirjeen suman ennen kuin kone pysähtyy. Sumaan joutuvia kirjeitä voi repeytyä.

Monosen mukaan tilannetta on parannettu koneiden käyttöönottovaiheen jälkeen.

– Koneiden säätöjä on tarkistettu, ja on ollut hihnojen ja erilaisten rullien vaihtoja. Toimenpiteillä on haluttu varmistaa kirjeiden konekäsittelyn hellävaraisuutta.

Tavallisiin kuoriin ei irrallisia esineitä saisi laittaa, Mononen muistuttaa.

– Koneen edessä on esiselvityspöytä ja henkilökuntaa, joka pyrkii poistamaan lähetysten joukosta käsin kaikki kirjeet, jotka eivät ole konekelpoisia. Kun kyse on isoista postimassoista, niin välillä hihnalle päätyy kirjeitä, joista muistitikkuja ja avaimia ei välttämättä pysty havaitsemaan.

Mistä asiakas voi tietää, mitä kirjeestä puuttuu, jos saa käteensä vain kuoren kappaleen?

– En tiedä. Kuulostaa todella harvinaiselta, että kaikki muut osat kirjeestä ovat hävinneet. Tällaisissa tapauksissa kirjeen saajan pitää ottaa yhteyttä postin selvityspalveluun, jossa asiaa voidaan käydä läpi.